Киевский городской комитет коммунистической партии

Материалы

VI. Правовий статус. Власність і бюджет Комуністичної партії України

6.1. КПУ є юридичною особою і у відповідності з законодавством України має самостійний баланс, рахунки в установах банку, печатки, штампи, бланки із своєю назвою і емблемою.

Права юридичної особи КПУ набуває з моменту державної реєстрації в установленому порядку в Міністерстві юстиції України. КПУ є неприбутковою організацією.

6.2. Правом юридичної особи користуються також партійні організації КПУ, які з моменту їх організаційного оформлення, виборів керівних органів та реєстрації в установленому законом порядку мають право відкривати рахунки в установах банку або користуватися рахунком вищестоящої партійної організації, мати печатки і штампи.

6.3. Символами КПУ є червоний прапор, довжина якого співвідноситься до ширини як два до одного, із зображеннями серпа і молота, портретом В.І.Леніна, словами “Пролетарі всіх країн, єднайтеся!” та “Комуністична партія України”, партійний гімн — “Інтернаціонал”, девіз — заклик “Пролетарі всіх країн, єднайтеся!”.

Символіка реєструється в установленому порядку.

Емблема КПУ, зразки печаток, штампів і бланків затверджуються Президією ЦК.

6.4. Діяльність КПУ, її організацій забезпечується фінансовими і матеріально-технічними ресурсами за рахунок власних коштів.

Джерелами формування майна та коштів КПУ є: внески членів КПУ; благодійні внески фізичних осіб, крім громадян іноземних держав; благодійні внески юридичних осіб, крім тих, що заборонені законом; майно, придбане за власні кошти, прийняте від громадян України згідно заповіту чи дарування; інші, визначені законом, надходження.

6.5. КПУ для здійснення своїх статутних завдань має право на власне рухоме і нерухоме майно, кошти, обладнання, транспорт, інші засоби, набуття яких не забороняється законами України.

КПУ може орендувати рухоме і нерухоме майно.

6.6. Власність КПУ є загальнопартійним надбанням.

Партійні організації і за їх дорученням партійні комітети здійснюють оперативне управління належним їм майном.

Вирішувати питання про продаж та відчуження партійного майна партійні комітети можуть лише з дозволу Президії ЦК.

6.7. Щомісячні членські внески для членів партії встановлюються в розмірі 1 % від суми місячного доходу.

Комуністи за власним бажанням можуть сплачувати членські внески і в більших розмірах.

Первинні партійні організації своїм рішенням можуть зменшувати розмір членських внесків комуністів, які внаслідок хвороби, безробіття та з інших причин перебувають у скрутному матеріальному становищі.

Особи, виключені з партії, та ті, хто добровільно вийшов з неї, не мають права на повернення сплачених ними внесків.

6.8. Бюджет КПУ, його структура, нормативи відрахувань до нього від доходів місцевих організацій та дотацій їм узгоджуються з регіональними партійними організаціями, затверджуються спільним рішенням Центрального Комітету та Центральної Контрольної Комісії КПУ.

КПУ та її структурні підрозділи, що мають відкриті в банках рахунки, ведуть бухгалтерську звітність у встановленому порядку.

Для фінансування діяльності первинних партійних організацій в їх розпорядженні може залишатися до 20% коштів від суми одержаних членських внесків. Решта суми членських внесків перераховується і використовується згідно з Інструкцією про членські партійні внески, яка затверджується Центральним Комітетом та Центральною Контрольною Комісією КПУ.

Партійні організації, що діють відповідно до статусу юридичної особи, самостійні у розпорядженні своїм бюджетом, вирішенні штатних питань, у заснуванні, реорганізації і ліквідації власних засобів масової інформації.