Киевский городской комитет коммунистической партии

Материалы

IV. Взаємовідносини Комуністичної партії України з державними органами, громадськими організаціями та об`єднаннями

4.1. КПУ будує свої відносини з робітничими, селянськими, профспілковими, молодіжними, жіночими, ветеранськими, творчими та іншими організаціями і об’єднаннями на засадах політичного партнерства, відкритого діалогу і розумного компромісу.

КПУ при необхідності може вступати в коаліції, укладати передвиборні угоди з іншими партіями, громадськими організаціями і формуваннями, висловлювати своє ставлення до програм, рішень і дій державних органів, політичних партій і громадських організацій.

Беручи участь у виборах, референдумах, інших формах волевиявлення громадян з метою утвердження політичного лідерства в суспільстві, КПУ розробляє і публікує свої політичні платформи, висуває своїх кандидатів до представницьких органів усіх рівнів, бореться за їх обрання.

Самовисування чи висування членів партії кандидатами в народні депутати України і депутати рад усіх рівнів, а також сільськими, селищними і міськими головами без рішення відповідних регіональних партійних організацій, ЦК або з’їзду Компартії України розцінюються як дії, несумісні з членством в партії.

КПУ може включати в свої виборчі партійні списки позапартійних, а також підтримувати на виборах кандидатів, які не є її членами.

У радах, де комуністи в меншості, вони при необхідності переходять в опозицію.

У Верховній Раді України, місцевих радах, на з’їздах і конференціях громадських організацій, у яких беруть участь як депутати, делегати або члени виборних органів комуністи, вони об’єднуються в партійні групи (фракції) для координації своєї діяльності, проведення в життя лінії партії.

Комуністи керуються рішеннями і рекомендаціями відповідних партійних комітетів, отримують від них підтримку і допомогу, звітують перед партійними комітетами і організаціями про роботу в радах, громадських організаціях.

4.2. Рішення і рекомендації партійних комітетів є обов’язковими для депутатів-комуністів.

Члени партії, які відмовляються входити до створених за рішенням партійних комітетів груп (фракцій) або без рішення партійних комітетів виходять з груп (фракцій), виключаються з лав КПУ.

Відносно депутатів-комуністів, обраних за списком КПУ, які діють всупереч рішенням партійного комітету, затвердженій ним платформі, може бути порушене у встановленому законом порядку питання про відкликання із складу депутатів.

4.3. КПУ вважає одним з найважливіших напрямів своєї організаційної діяльності роботу з молоддю, допомогу ЛКСМ України, підготовку резерву для поповнення партійних рядів молодими силами.

Вона активно співробітничає на засадах взаємної поваги і товариської довіри з комуністичними та іншими молодіжними організаціями, які обстоюють соціалістичний вибір, всемірно сприяючи їх діяльності.